Vaellusreitit Pohjoismaissa

Skandinavia on monipuolinen kohde matkustukselle ja varsinkin, jos reppureissaaminen on itselle mieluisaa. Vaeltamiseen kannattaa tutustua hieman etukäteen, jos ei ole vielä ehtinyt kokeilemaan sitä. Monia asioita täytyy ottaa huomioon varsinkin, jos matka kulkee ulkomailla tai useamman maan kautta. Pitää ottaa huomioon tarvittavat varusteet ja vaatetus, joka täytyy suunnitella vuodenajan mukaan. Sääennusteet ovat hyödyllisiä, mutta yllätyksiin on hyvä varautua. Kun omat tarpeelliset tavarat ovat pakattuna, ota myös huomioon pakolliset asiat, kuten passi tai henkilökortti. Matkavakuutuksen hankkiminen ja tarpeellisten lentolippujen tai majoittumisten hankkiminen etukäteen tekevät matkasta sujuvan. Matkaa varten kannattaa selvittää, mihin menet ja varmistaa, että navigointi on kunnossa. Toimiiko reitin varrella netti vai täytyykö kartat ladata etukäteen? Riittääkö laitteiden akku vai pitääkö turvautua paperiseen karttaan?

Jos Pohjois-Ruotsin, -Suomen ja -Norjan maisemat ovat mielessä matkaa suunnitellessa, on vaellusreitille satoja erilaista vaihtoehtoa. Lyhin reitti ei ole edes kilometriä, mutta pisin on jopa 70 kilometriä pitkä. Suomi on myös mukana erilaisilla reitillä, joten valinnanvaraa löytyy ja muiden vaeltajien kokemuksia reiteiltä löytyy varmasti. Matkan pituutta suunnitellessa on hyvä pitää mielessä aika, joka siihen on varattava. Ensimmäistä kertaa kun lähtee vaeltamaan, ei varmasti välty pulmatilanteilta, mutta kaikkeen on hyvä varautua.

Ruotsi

Jos lähtö vaellukselle alkaa Suomesta, on Ruotsi erittäin suotuisa ja helppo kohde. Lait, jotka luontoa koskevat, ovat suunnilleen samankaltaiset kuin Suomessakin. Ruotsiin pääsee helposti laivalla tai lentokoneella ja siihen matkaan ei kauaa mene. Vaikka kyse on naapurimaasta, ovat näköalat tietyissä paikoissa huimasti erilaiset. Skandi-vuoret, jotka sijaitsevat Ruotsin ja Norjan rajalla, ovat näkemisen arvoiset, eivätkä muistuta Suomen maisemia alkuunkaan. Vuoristoinen reitti tuo myös kokeneelle vaeltajalle haastetta ja reittejä löytyy moniin mieltymyksiin. Pisimmät reitit on myös mahdollista jakaa omiksi päiväreiteikseen, eikä niiden suorittaminen loppuun ole edellytys mukavalle matkalle.

Suomi

Suomi

Vaikka oma kotimaa voi tuntua huonolta vaihtoehdolta matkailua ajatellen, kannattaa silti selvittää vaihtoehtoja ja huomata, kuinka upeita vaelluskohteita Suomessa on. Viime aikoina lähimatkailusta on puhuttu enemmän ja siksi juurikin vaellus on mainio tapa tutustua kotimaisiin maisemiin. Vuoristoa ei Suomesta juurikaan löydy, mutta tunturit tuovat monipuolisia vaihtoehtoja kaikenlaisille vaeltajille. Joet ja järvet saavat reitteihin muutoksia ja maisemat vaihtuvat vuodenajan mukaan. Keväinen maisema on täysin erilainen, kuin syksyinen, ja varustuksen kannattaa olla niiden mukainen. Vaelluksen aloittaminen ei välttämättä onnistu suoraan kotiovelta, mutta junat ja bussit kulkevat lähelle haluamaasi reittiä. Hyvänä lisänä Suomessa vaeltamiselle on se, että suositut vaellusreitit löytävät erittäin helposti Metsähallituksen luomasta kartasta. Seuraavaksi tarvitseekin vain pakata reppu mukaan ja lähteä rohkeasti uusia haasteita kohti.

Norja

Norja on erinomainen vaelluskohde niille, jotka haluavat kokea kauniit maisemat itse ja nähdä upeita paikkoja. Vuoristoisen maaston vuoksi, reitteihin kannattaa tutustua etukäteen. Vaikka reitti vaikuttaisi lyhyeltä, saattaa se kulkea vaikeiden kohtien lävitse. Koska Suomessa ei tällaista maastoa ole, saattaa se tulla täytenä yllätyksenä, kun maisemat vaihtuvat nopeasti. Yksi erittäin positiivinen asia on, että vaellusreitit on merkitty selkeästi punaisen T-kirjaimen avulla. Löydät ne siis helposti ja eksymisen voi ehkäistä paremmin. Jos vaellusreitin varrella on jäätiköitä tai muita lumisia siltoja, pidä mielessä niiden kestävyys. Etenkin loppukesän aikoina, ne voivat pettää herkästi. Turvallisuuden kannalta on hyvä käyttää köysiä apuna niiden ylittämiseen. Tällaisiin luonnon varassa oleviin siltoihin ei kannata luottaa täysin. Vaikka olisit juuri nähnyt jonkun muun ylittävän sen, saattaa omalla kohdallasi käydä huonommin. Tärkeitä asioita vaelluksessa ovat siis ennakointi ja turvallisuus.