URHEILU SUOMESSA

Kilpaurheilussa osallistujat kilpailevat toisiaan vastaan pyrkien parhaimpaan suoritukseen. Kuntourheilussa taas tavoitellaan oman fyysisen kunnon kohentamista tai ylläpitämistä. Kuntourheiluun osallistutaan oman terveyden vuoksi. Penkkiurheilu tarkoittaa muiden urheilusuoritusten seurantaa joko paikan päältä tai muualta, esimerkiksi televisiosta kilpaurheilun seuraamista.

Suomea on sanottu yhdeksi parhaiksi urheilumaiksi. Suomi on sijoittunut erittäin hyvin kilpaurheilussa muun muassa olympialaisissa (vuosina 1908-1936 neljännelle sijalle olympialaisten mitalitaulukossa) sekä mestaruuskisoissa (vuonna 2015 suomalaiset keräsivät yhteensä 300 maailmanmestaruus- ja Euroopan-mestaruusmitalia 48 eri lajissa).

Vaikka usein ajatellaan Suomen olevan talviurheilumaa Suomen virallinen kansallispeli on pesäpallo. Muita lajeja, joissa suomalaiset ovat menestyneet ovat muun muassa:

  • Yleisurheilu – MM-kisoissa suomalaiset ovat voittaneet yhteensä 17 mitalia. Parhaiten olemme pärjänneet kestävyysjuoksussa ja keihäänheitossa. Jälkimmäisessä lajissa olemme voittaneet peräti 8 mitalia. Ensimmäinen kultamitali keihäänheitossa tuli vuonna 1983 Tiina Lillakin ansiosta. Ensimmäinen yleisurheiluvoitto tuli jo vuonna 1912, kun Hannes Kolehmainen juoksi kultaa Tukholman kesäolympialaisissa. Hänen 3000 sekä 5000 metrin juoksuajat rikkoi sen aikaiset maailmanennätykset. Myös suomalainen Lasse Virén on rikkonut maailmanennätyksen Münchenin kesäolympialaisissa voitettuaan 10 000 metrin juoksukilpailun. Paavo Nurmi on voittanut Suomelle yhteensä yhdeksän kultamitalia 1920-luvulla, ja Ville Ritola on voittanut Pariisin olympialaisissa neljä kultamitalia sekä kaksi hopeamitalia Suomelle. Kolehmainen, Nurmi ja Ritola ovat olleet Lentävä suomalainen -nimityksen inspiraation lähteenä.
  • Talviurheilu – Suomi on menestynyt hyvin muun muassa maastohiihdossa ja mäkihypyssä. 1990- ja 2000-luvulla olemme myös menestyneet alppihiihdossa, freestylehiihdossa, lumilautailussa ja curlingissa. On monta suomalaista miestä ja naista, jotka ovat voittaneet useamman mitalin maastohiihdon arvokisoissa alkaen 1930-luvulta aina tähän päivään saakka. Myös mäkihyppykisat ovat sujuneet mainiosti jo 1950-luvulla ja menestys on jatkunut nykypäivään. Vuonna 1951 suomalainen Tauno Luiro rikkoi mäkihypyn maailmanennätyksen 139 metrin pituisella hypyllään, joka pysyi maailmanennätyksenä kymmenen vuotta. Menestynein ja todennäköisesti myös tunnetuin suomalainen mäkihyppääjä on ”pahamaineinen” Matti Nykänen, joka on myöhemmin ollut aivan eri syistä julkisuudessa – lähinnä päihdeongelmastaan ja rikossyytteistään. Nykänen kuitenkin voitti uransa aikana Suomelle neljä olympiakultaa, olympiahopean, kuusi MM-mitalia ja neljä maailmancup-voittoa.
  • Moottoriurheilu – Tunnetuimmat suomalaiset moottoriurheilijat lienevät Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen, sillä Formula 1 -kisat ovat yleisimmin tunnetut moottoriurheilukilpailut. Ensimmäinen F1-maailmanmestaruuden Suomelle voitti Keke Rosberg vuonna 1982. Kun suhteuttaa MM-voitot väkilukuun Suomi on paras Formula 1 -kisojen maa. Suomalaiset innostuivat moottoriurheilusta 1950-luvulla ralliautoilun noustua suosioon ja 1960-lukuun mennessä Suomi sai jo jalansijaa kansainvälisissä rallikilpailuissa. Suomi on kaikkien aikojen menestynein maa rallin MM-sarjassa. Maailmanmestaruuksia Suomella on yhteensä 13, joista Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen ovat molemmat voittaneet itse kukin 4 mestaruutta. Suomessa järjestettävä jokavuotinen MM-sarjan Neste Ralli (ent. Jyväskylän suurajot) tuo lähes 300 000 katsojaa yhteen.
  • Voimailulajit – Suomalaiset ovat menestyneet 1900-luvun alkupuolella erinomaisesti painissa. Ensimmäinen painiseura perustettiin jo vuonna 1891 Helsingissä. SM-kilpailuja on järjestetty vuodesta 1898. Olympiakultaa on tullut yhteensä 20 kertaa vuosina 1908-1936. Maailmanmestaruusvoittoja ei ole tullut vuoden 1997 jälkeen, jolloin Marko Yli-Hannus paini Suomen voiton. Euroopan-mestaruuksia on toki tullut myös 2000-luvun puolella. Myös painonnosto aloitettiin aikaisin Suomessa, sillä ensimmäiset SM-kisat järjestettiin jo vuonna 1904. Suomalainen Eino Mäkinen oli ensimmäinen Euroopan-mestari voittaessaan mestaruuden vuonna 1955. Suomalainen Jaakko Kailajärvi nosti maailmanennätyksen vuonna 1962. Kuitenkin Suomella on vain yksi painonnoston olympiavoitto vuodelta 1968, kun Kaarlo Kangasniemi nosti kultaa. Vuonna 1989 hänestä tuli myös lajin maailmanmestari.