Olympialaiset

Tokion vuoden 2020 olympialaisten ja Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten järjestäjät solmivat hiljattain yhteistyösopimuksen, jonka mukaan molemmat organisaatiot toimivat yhteistyössä valmistaakseen, että molemmat pystyvät tarjoamaan mahtavat olympialaistapahtumat ja kampanjoimaan olympia- ja paralympialiikkeiden puolesta Itä-Aasiassa olympiahengessä.

Molemmat organisoivat komiteat vaihtavat tietoa Kansainvälisen olympiakomitean tiedonsiirto-ohjelman kautta ja henkilöstön vaihdon avulla sekä myös jakamalla kokemuksiaan kestävään kehitykseen, olympialaisiin ja paralympialaisiin liittyvään koulutukseen sekä uusien teknologioiden käyttöön liittyen.

Tietojen lisäksi vaihdetaan kulttuuria

Urheilutapahtumiin liittyvien tietojen jakamisen lisäksi Tokio 2020 ja Peking 2020 pyrkivät kampanjoimaan urheilullisen ja kulttuurillisen vaihdon puolesta molemmissa maissa ja alleviivaamaan urheilun merkitystä kulttuurien yhteen tuomisessa ystävyyden, erinomaisuuden ja kunnioituksen hengessä. Tokio 2020 -organisaation toimitusjohtaja Toshiro Muto ja Peking 2020 -organisaation varapuheenjohtaja ja Pekingin varapormestari Zhang Jiandong olivat molemmat mukana allekirjoittamassa yhteistyösopimusta.

Zhang kommentoi, että tapahtuma on virstanpylväs näiden kahden organisaation välisessä yhteistyössä. Zhang antoi kiitosta Kansainväliselle olympiakomitealle vahvasta tuesta tämän yhteistyösopimuksen solmimiseksi. Sekä Pekingin 2022 olympialaiset että Tokion 2020 kisat tarjoavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia kiinalaisten ja japanilaisten ihmisten väliselle kulttuurilliselle vaihdolle ja ystävyydelle.

Japani on isännöinyt yhdet kesäolympialaiset ja kaksi versiota talvikisoista ja valmistautuu nyt vuoden 2020 olympialaisiin. Japanilla on Zhangin mukaan runsaasti kokemusta, joka auttaa Pekingiä järjestämään kisat. Myös kiinalaiset ovat halukkaita jakamaan japanilaisille kollegoilleen kokemuksiaan Pekingin vuoden 2008 olympialaisten järjestämisestä sekä valmistautumisesta vuoden 2022 talviolympialaisiin. Zhang toivotti menestystä Tokion 2020 olympialaisille ja paralympialaisille.

Muto lisäsi, että he olivat tyytyväisiä allekirjoitettuaan yhteistyösopimuksen, joka kannustaa yhteistyöhön kahden organisoivan komitean välillä, jotka ovat vastuussa peräkkäisten olympialaisten ja paralympialaisten järjestämisestä Itä-Aasiassa. Tämän yhteistyösopimuksen myötä osapuolet tulevat jakamaan tietoa molempien organisaatioiden välillä sekä osallistumaan kulttuurillisen vaihdon kampanjoimiseen. Hänen mukaansa organisaatiot etenevät tasaisesti valmisteluissaan kohti onnistuneita olympialaisia.

Talviolympialaiset
Talviolympialaiset

Seitsemän uutta lajia 2022 kisoissa

Vuoden 2022 talviolympialaissa Pekingissä nähdään seitsemän uutta lajia: naisten yksinkelkkailu, pikamatkan sekaviesti, mäkihypyn sekajoukkuetapahtuma, miesten ja naisten freestylehiihdon big air -tapahtuma ja lumilautakrossin sekajoukkuetapahtuma. Nämä lisäykset kasvattavat talviolympialaisten tapahtumien yhteismäärän 109:ään, mikä on kaikkien aikojen ennätys ja lähes kaksinkertainen määrä vuoden 1992 talvikisoihin verrattuna.

Naisten jääkiekkojoukkueiden määrä kasvaa kahdeksasta kymmeneen vuonna 2022, mutta urheilijoiden kokonaismäärän ennustetaan olevan vähemmän kuin Pyeongchangin kisojen 2 933. Kansainvälinen olympiakomitea on kertonut, että urheilijamäärät pienenevät eräissä lajeissa, mutta mitään tapahtumia ei ole supistettu. Alppihiihdon superyhdistettyjen tapahtumat ovat yhä tarkastelun alla, säilyvätkö ne yhä olympialaisten ohjelmassa.

KOK:n mukaan talviolympialaisissa nähdään kaikkien aikojen suurin sukupuolten tasapaino vuonna 2022, kun naisurheilijoiden määrä kasvaa 41 prosentista yli 45 prosenttiin. KOK:n urheilujohtaja Kit McDonnell kertoi, että järjestössä on käyty pitkä keskustelu naisten tapahtuman lisäämisestä yhdistettyyn hiihtoon, joka on talvikisojen ainoa laji ilman naisten tapahtumaa.

McDonnellin mukaan yhdistetyn hiihdon ja varsinkin naisten osuuden täytyy yhä kehittyä yleisyyden suhteen (mikä tarkoittaa riittävää määrää maita, joissa lajissa on olympiatason harrastajia) urheilijoiden tason kannalta. KOK harkitsi lisäksi lisäävänsä neljän naisen kelkkailutapahtuman naisten yksinkelkkailun sijasta. Kisoissa on kahden miehen ja kahden naisen sekä neljän miehen tapahtumat.

Kansainvälinen kelkkailujärjestö tuki McDonnellin mukaan yksinkelkkailua, osittain siksi, että se on jo mukana nuorten olympiaohjelmassa. Naisten neljän hengen kelkka maksaa kolme tai neljä kertaa enemmän kuin yhden hengen kelkka. McDonnell sanoi, että he ajattelivat naisten yksinkelkkailun olevan yleisempi laji, eivätkä he nähneet kuin muutaman muuan kehittävän naisten neljän hengen kelkkailua siihen liittyvien kustannusten vuoksi.

Pekingin kisat ovat kolmannet peräkkäiset talviolympialaiset, joissa sekajoukkuetapahtumia tulee lisää. Vuonna 2014 nähtiin ensi kertaa sekaviestit ampumahiihdossa ja ohjaskelkkailussa sekä taitoluistelun joukkuekisassa. Pyeongchangissa koettiin ensimmäisen kerran alppihiihdon joukkuekisa sekä sekajoukkueiden nelinpeli curlingissa.

Videopelit kesäolympialaisiin 2024?

Gamer World News Entertainmentin toimitusjohtajan Gayle Dickien mukaan kilpailullisen videopelaamisen odotetaan olevan osa vuoden 2024 kesäolympialaisia. Kansainvälinen olympiakomitea harkitsee raporttien mukaan e-urheilun lisäämistä kisoihin pyrkiessään houkuttelemaan nuorempia katsojia. Dickie kertoi haastattelussa, että hänen mielestään e-urheilun lisääminen olympialaisten ohjelmaan vuonna 2024 on fantastinen idea niin Ranskan kuin koko maailmankin kannalta kasvavan liikevaihdon ja mainonnan ansiosta.

Kansainvälinen olympiakomitea valitsi Pariisin isännöimään 33. olympialaisia vuonna 2024. Dickien mukaan 2,2 miljardia pelaajaa ympäri maailmaa tarkoittaa sitä, että videopelien lisääminen ohjelmaan kasvattaisi kesäkisojen katsojamäärää merkittävästi. Hän kertoi, että olympialaisten katsojamäärä 18–49-vuotiaiden ikäryhmässä on 24 prosenttia.

Millaisia pelejä olympialaisissa sitten tullaan pelaamaan? Itse pelaan tietokoneella lähinnä pasianssia, tetristä tai venttiä sekä silloin tällöin Red Dead Redemption 2 -peliä PlayStation 4 -konsolilla. Näiden pelien osalta minusta ei kuitenkaan vielä ole tulossa olympiaurheilijaa, mutta aika näyttää millaisia pelejä olympialaisiin mahdollisesti otetaan mukaan. Eräs suosituimmista e-urheilupeleistä on Counter-Strike, jota ei kuitenkaan pidetä todennäköisenä pelinä olympialaisissa sen väkivaltaisen luonteen takia.

Videopelit kesäolympialaisiin 2024?
Videopelit kesäolympialaisiin 2024?

Pekingin kisat tulevat olemaan vihreät ja avoimet

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoo, että hänen maansa on hyvässä vauhdissa tehdäkseen vuoden 2022 talviolympialaisista spektaakkelimaiset. Kiinan hallitus on sitoutunut tekemään kisoista vihreät, inklusiiviset, avoimet ja korruptiosta vapaat, hän kertoi Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bachille tammikuussa 2019.

Xi sanoi tapaamisessaan Bachin kanssa Pekingissä, että Kiina tulee tarjoamaan spektaakkelimaiset kisat. Hänen mukaansa Kiinan valmistelut ovat kasvaneet kansan lähestymistavasta suorittaa työt järjestelmällisesti ja hyvissä ajoin etukäteen. Bach kertoi vastauksena, että hänen delegaationsa on ollut vaikuttunut vierailuistaan olympialaisten tapahtumapaikoilla, talviurheilun harjoittelupaikoissa sekä talvisessa jääfestivaalissa Koillis-Kiinassa sijaitsevassa Harbinissa. Kiinan hallintoa on kritisoitu ihmisoikeuskysymyksiin liittyen, joten olympialaiset ovat jälleen kerran näytön paikka Kiinalle.