TALVIURHEILU

Talviurheilu on yleisnimitys urheilulajeilla, joita harrastetaan talviolosuhteissa. Talviurheilu nousi suosioon Pohjoismaissa sekä muissa kylmän ilmaston alueilla. Sittemmin lämpimämmät maat ovat pyrkineet luomaan keinotekoisia talviolosuhteita mahdollistaakseen talviurheilulajien, kuten hiihdon ja luistelun harrastamisen. Keskeisimmät talviurheilulajit ovat erinäiset hiihto-, kelkkailu- ja luistelulajit sekä jäällä pelattavat joukkuepelit kuten jääkiekko.

Hiihtoa, kun ulkona on +40 astetta…?


Hiihtoa, kun ulkona on +40 astetta…?

Ennen täytyi matkustaa lumiseen maahan, jotta pääsi esimerkiksi laskettelemaan. Sitten jotkut maat hoksasivat, että he voisivat pyrkiä jäljittämään rinteet keinotekoisin menetelmin. Esimerkiksi Iso-Britanniassa otettiin käyttöön kuivarinteet, joilla voi harrastaa kuivamäkihiihtoa. Tämä on siis keinotekoinen materiaali, joka ei edes yritä jäljittää lunta ulkonäöltään vaan luistaa samalla tavalla, kuin lumi. Vaikka rinteitä sanotaankin ’kuiviksi’, usein ne vaativat jonkinlaista liukastetta. Useat rinteet toimivat niin, että kuivalle ja kovalle muovi- tai harjaslattialle sumutetaan höyryä tai vettä, joka saa aikaan samanlaisen tunteen suksien tai lumilaudan alla, kuin olisi lumen päällä. Tämä myös estää hankauksesta muodostuvien ongelmien ilmenemisen. Yleisesti ottaen systeemi on hyvin yksinkertainen. Sukset/laudat eivät myöskään tarvitse erityistä preppausta, tosin jotkut tykkäävät hoitaa niiden pohjia erikoisella vahalla, jotta ne luistaisivat parhaiten. Tällöin pystyy saavuttamaan myös suurempia nopeuksia. Iso-Britannian lisäksi kuivamäkihiihtoa voi harrasta ympäri Alankomaita. Kokemuksesta voin sanoa, että toiminta on hauskaa, mutta kaatuminen tuntuu huomattavasti ikävämmältä, kuin lumella kaatuminen! Huomioi, että myös hinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin hiihtokeskuksissa tai alppikohteissa, ja kuivamäkihiihtoa voi harrastaa ympäri vuoden huolimatta sesongista. Mutta jotkut maat vaan pistävät aina paremmaksi! Yksi tästä kuuluisa paikka, on Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Dubai, jossa kaikki on suurempaa ja kimaltelevampaa! Vuonna 2005 Dubaissa sijaitseva yksi maailman suurimmista ostokeskuksista, Mall of the Emirates, avasi ovensa uudelle hiihtokeskukselle. Arabiemiirikunnissa kesälämpötilat nousevat usein yli 40C, ja talvellakin kelit harvoin laskevat kovin paljoa alle 30C. Hiihtokeskus sai nimensä Ski Dubai, ja sillä on huikeat 22 500 neliömetriä pinta-alaa käytettävissä. Sieltä löytyy 85 metriä korkea oleva keinotekoinen rinne sekä 4 muuta vaihtelevan vaikeusasteen laskettelurinnettä, muun muassa 400 metrinen sellainen, ja maailman ensimmäinen sisätiloihin sijoittuva mustan vaikeusasteen black diamond eli kaikista vaikein rinne. Lisäksi löytyy erilaisia osastoja ja osia tempuille, kuten laatikoita ja kiskoja. Jos tämä ei riitä, Ski Dubaista löytyy lisäksi lumileikkialue, jossa voi rattikelkkailla, leikkiä jättilumipalloilla ja, koska aina on pistettävä paremmaksi, täältä löytyy myös omat pingviinit! Kyllä, kuulit oikein! Voit ostaa itsellesi arktisen pingviinikokemuksen ja olla jopa kosketuksissa pingviineihin samalla, kun ulkona aurinko paahtaa yli 30C:tä! Vaikka rinteet ovat keinotekoisesti rakennetut, täällä ei siis riitä mikään keinotekoinen lumi vaan Ski Dubaissa on ympäri vuoden ihan aitoa, oikeata lunta.

…ja jamaikalaiset rattikelkkailijat?!

Muistatko elokuvan Cool Runnings eli suomeksi Kelkkajengi? Vuoden 1993 komediaelokuva kertoo jamaikalaisista kaveruksista, jotka päättävät ryhtyä Jamaikan ensimmäiseksi rattikelkkajoukkueeksi – hulvattomin mutta lopulta menestyksekkäin seurauksin! Mutta sehän oli vain elokuva… Vuoden 2017 Lahden MM-kisoissa nähtiin Länsi-Afrikan Togosta kotoisin oleva hiihtäjä Mathilde-Amivi Petitjean. Eikä se ollut urheilijan ensimmäinen kilpailu, sillä hän oli osallistunut jo vuoden 2014 talviolympialaisiin. Vaikka ulkoasu on eksoottinen, Petitjean on varsin varteenotettava kilpailija hiihtolajeissa. Ja hän on vain 22-vuotias! Yllättävien maiden osallistuminen heille suhteessa erikoisiin urheilulajeihin herättää toki aina mielenkiinnon, mutta nykypäivänä on turha väittää talviurheilun olevan tiettyjen maiden puuhaa. Kaikkien näiden keinotekoisten rinteiden ja harjoittelumahdollisuuksien ansiosta, vain mielikuvitus on rajana mihin lajiin ryhtyy, tulipa ihminen sitten mistä tahansa!