Retkeily Pohjois-Norjassa

Retkeily Pohjois-Norjassa

Jos kerran käyt lomareissulla Norjassa, todennäköisyys, että palaat sinne uudestaan on suuri. Maisemat ovat henkeäsalpaavat. Pikkuiset kalastajakylät ovat idyllisiä. Voit kokea samana päivänä hiekkarannan, jylhät tunturimaisemat, kristallinkirkkaat vedet ja nähdä valaita. Parhaiten pääset tutustumaan Norjan kauniiseen luontoon matkustamalla siellä autolla. Ota oma auto alle tai vaikka vuokraa matkailuauto. Jos autolla matkustaminen on suunnitteilla, voit yöpyä leirintäalueilla tai vaikka välillä pystyttää teltan keskelle upeita maisemia. Mikä sen ihanampaa kuin herätä teltassa, avata ovi ja nähdä edessä avautuva vuonomaisema. Mikset samantien kävisi pienellä aamu-uinnilla?

Norjasta löytyy paljon upeita vaellusreittejä. Osa on vaikeustasoltaan helpompia, toiset haastavampia. Jotkin reitit voivat olla vaarallisia sateella. Kannattaa siis selvittää etukäteen reittejä ja niiden vaikeustasoja. Ylimääräistä aikatauluttamista ja suunnittelua on syytä Norjassa välttää. Luonto, siitä nauttiminen ja hetkessä eläminen ovat asioita, joihin panostaminen vie helposti voiton hampaat irvessä aikatauluissa pysymisestä. Olet saattanut kuulla väitteen, että Norja on kallis maa. No, kyllä hintataso noin yleisesti on hieman korkeampi Suomeen verrattuna. Hyvänä uutisena tulee kuitenkin se, että Norjaan matkaajalle löytyy myös edullisia vaihtoehtoja, mitä tulee esimerkiksi majoitukseen. Etsivä löytää. Jos et löydä, kysy.

Lofootit

Lofootit ovat Pohjois-Norjassa sijaitseva saarirypäs. Vaihtoehtosi perille pääsyyn ovat lautta tai silta. Huikean kaunis luonto vetää puoleensa vuosi toisensa jälkeen lisää ja lisää turisteja. Jotkut ovat ensikertalaisia, toiset tuntevat jo paikan ainakin lähes läpikotaisin ja silti palaavat Lofooteille vuodesta toiseen. Lofooteilla saa ajan varmasti hyvin kulumaan. Jos haluaa vaan imeä itseensä luonnon kauneutta, vesien kirkkautta ja jylhiä tuntureita, se käy. Jos kuitenkin haluaa lisätä tähän ihasteluun muitakin aspekteja, sekin onnistuu. Voit esimerkiksi vaeltaa, pyöräillä, kalastaa, kallio- ja vuorikiipeillä. Yksi huikea asia saattaisi olla yöttömän yön kokeminen. Vågan on yksi Lofoottien saariryhmän kunnista. Siellä yöttömien öiden ajanjakso sijoittuu 25.5. ja 17.7. väliseen aikaan. Tuolloin aurinko siis pysyy sinnikkäästi horisontin yläpuolella.

Paras aika Pohjois-Norjassa retkeilyyn

Paras aika Pohjois-Norjassa retkeilyyn

Ehdottomasti suosituin ajankohta on heinä- elokuussa, kun iso osa ihmisistä viettää kesälomaansa. Toki tuolloin luonto on kauniin vehreä ja ilmat voivat hyvällä tuurilla olla todella lämpimät – tai sitten eivät. Toisaalta, kunhan varustus on kunnossa, ei sadekaan haittaa. Kannattaa siis pakata matkaan mukaan shortsia, T-paitaa, vaelluskenkää ja Goretex-ulkoiluvaatetta. Jos rakastaa sitä aikaa, kun luonto on jo hiljalleen valmistautumassa edessä häämöttävään talveen, mutta näyttää upean väriloistonsa ennen hiljentymistä, kannattaa matkaan lähteä syksyllä. Tällöin hyvä ajankohta voisi olla esimerkiksi syyskuu. Kun tuolloin Norjaan matkustaa, voi siitä saada myös sen hyödyn, että on hiljaisempaa – monet lomailijat kun ovat jo palanneet takaisin työpöytiensä ääreen.

Syksyllä maasto on yhtä eri värien leikittelyä. Voit nähdä jylhät tunturit upeisiin syysväreihinsä pukeutuneina. Voit tuntea jo kylmenevän tuulenhenkäyksen kasvoillasi. Saatat saada puhdistavan syyssateen päällesi, jonka jälkeen ilma on ihanan happirikasta. Saatat myös pimeän tultua päästä näkemään, kuinka luonnon väriloisto siirtyy taivaalle revontulien muodossa. Yhtä värien ilotulitusta aamusta iltaan. Päädytpä matkustamaan Pohjois-Norjaan kesällä tai syksyllä, kokemus on varmasti huikea.

Paras tapa kokea yleisesti Pohjois-Norja on kiireettömällä ja joustavalla aikataululla. Nauti hetkestä ja anna luonnon kauneuden viedä mennessään. Autolla matkustaessasi saat reissustasi kaikkein eniten irti. Eteesi avautuvat kuvankauniit maisemat, ihanat kalastajakylät, vuonot, jylhät tunturit ja niin monet muut upeudet. Voit yöpyä mukavilla leirintäalueille, majapaikoissa tai vaikka pystyttää teltan luonnon keskelle. Jos Jäämereen pulahtaminen kuulostaa mielestäsi kivalta – se onnistuu! Jos pyöräily tai vaellus upeissa maisemissa on enemmän sun juttu – sekin onnistuu! Kenties haluat lähteä ammattikalastajan kanssa kalaan ja postata someen kuvan pyydystämästäsi turskasta tai seitistä – no, sekin onnistuu! Lähde Lofooteille tai jonnekin muualle Pohjois-Norjaan! Muista kuitenkin: saatat jäädä koukkuun!