Parhaat talviurheilupaikat Suomessa

Kun talvi saapuu tänne Pohjolaan, ovat suurin piirtein kaikki suomalaiset lähdössä hiihtämään, laskettelemaan, luistelemaan, lumikenkäilemään – tai ainakin samoilemaan kauniissa talvisessa luonnossa. Suomalaiset ovat aina nauttineet talvesta, ja mikä ettei olisi nauttiessa, sillä Suomessa on vielä vuodenajat kohdillaan, joten lumipeite tulee isoon osaan Suomea näin ilmastonmuutoksen aikanakin. Talviset urheilulajit ovat mukavia, ja myöskin hyviä terveydelle; hiihdon sanotaan olevan yksi kaikkein monipuolisimmista kuntoilumuodoista. Joten sukset mukaan ja hiihtolatuja etsimään! Mutta mistä? Mistä löytyvät parhaat paikat talviurheilun eri muodoille? Nyt otamme Suomen kartan esiin ja etsimme parhaat paikat, minne lähteä.

Pohjois-Suomi ja Lappi

Ensimmäisenä suuntaamme Muonioon, Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Täältä löytyy huimia tunturimaisemia ja maailman puhtainta ilmaa, joten hiihtäminen sujuu varmasti mukavissa merkeissä. Merkittyjä hiihtoreittejä löytyy yhteensä jopa 500 km; laduista ei taatusti tule pulaa. Myös lumikenkäily on suosittua näissä kauniissa maisemissa. Tänne sopii koko perheen lähteä nauttimaan talviurheilusta!

Kun sitten lähdetään vähän idemmäksi, tullaan erittäin suosittuun talviurheilukeskukseen, nimittäin Kittilään, ja Levin hiihtokeskukseen. Täällä voi harrastaa monipuolisesti talviurheilua, sillä esimerkiksi rinteitä on yhteensä 42 ja hiihtohissejä 27, joista varmasti aika monta on avoinna joka päivä. Lumitilanne näin pohjoisessa on yleensä erinomainen, tätä kirjoitettaessa marraskuun lopulla on Levillä melkein puoli metriä luonnonlunta. Ja tarvittaessa lumitykit laulavat! Leviltä löytyy rinteitä sekä aloittelijoille että harrastelijoille, ja myös jo taitavimmille laskettelijoille. Upeat latureitit löytyvät maastohiihdon ystäville: Levi tarjoaa 230 kilometriä huollettua latuverkostoa, ja 28 kilometriä valaistua latua. Valaistuilla laduilla on siis mahdollisuus hiihtää aamusta iltaan, ja voi vain kuvitella kuinka mahtavaa on hiihto muuten pimeässä, upeassa talvimaisemassa. Levin laduilla on myös sopivasti korkeuseroja ja monipuolisia reittejä, joten hiihtokansan arvostus on taattu. Vuokraamoista voi myös vuokrata valmiiksi voidellut, kelin ja hiihtäjän mukaan valitut sukset, joten hiihtoelämys on varmasti täydellinen!

Kuusamossa Koillismaalla on eräs Suomen vanhimmista ja perinteisimmistä hiihtokeskuksista, nimittäin Ruka. Siellä toimii myös Suomen vanhin hiihtokoulu, jossa opetusta on saatu jo vuodesta 1956, ja Suomen ainoa ammattimaista alppivalmennusta tarjoava hiihtokoulu. Lokakuusta toukokuuhun kestävän kauden ansiosta Ruka on yksi Suomen, ja koko Euroopan, lumivarmimmista keskuksista. Monien mielestä Ruka on erittäin monipuolinen talviurheilukeskus, jopa odotukset ylittävä. Rukalta löytyy myös upeita puuterinpehmeitä luonnonlumikinoksia, joiden kauneus suorastaan häikäisee. Talvisin Rukalla järjestetään myös kansainvälisiä talviurheilutapahtumia, kuten pohjoismaisten hiihtolajien sekä freestylehiihdon maailmancup -osakilpailuja. Joten jos hiihtolajien monipuolisuus, varma lumi ja upeat maisemat ovat mielessäsi päällimmäisenä, et tule pettymään, jos suuntaat Rukalle!

Vähän etelämpänä

Eteläisemmästä Suomesta löytyy myös monia hyviä talviurheilukeskuksia, kuten vaikkapa Himos Ski Resort Jämsässä. Joidenkin tyytyväisten hiihtäjien mielestä paikka on niin monipuolinen, että se vetää vertoja rinteiden ja hissien puolesta jopa Lapin hiihtokeskuksille. 25 rinteen valikoima ja tehokas hissijärjestelmä takaavat mukavan laskettelukokemuksen, ja alle 7-vuotiaat laskettelijat suihkivat veloituksetta rinteissä lipullisen vanhemman seurassa. Mikä parasta, tämä talviurheiluintoilijan suosikkikohde löytyy eteläisen Suomen näkökulmasta vain 2-3 tunnin ajomatkan päästä, joten sinne vain kokeilemaan talvisia lajeja!

Unohtaa ei sovi myöskään Tahkoa, joka sijaitsee Kuopion Nilsiässä. Tahkolla on hyvät mahdollisuudet kaikenlaiseen talviseen liikuntaan; rinteitä on 24, joista pisin peräti 1200 metriä. Siinä riittää lasketeltavaa. Eturinteiden huipulta voi nähdä upean järvimaiseman, joka osaltaan tekee laskettelusta mahtavan elämyksen! Tahkolta löytyy myös hiihtokoulu, joten aloittelijatkin pääsevät varmasti osaksi talvilajien hurmaa. Kun vielä otamme valikoimiin Messilän Hollolassa, ja Sappee Ski Resortin Pälkäneellä, voimme olla varmoja siitä, että talvisia urheilumahdollisuuksia löytyy Suomesta pitkin ja poikin – jokaiselle jotakin!