Moottorikelkkailun hurmaa

Moottorikelkkailun hurmaa

Moottorikelkkailu on talvinen laji, sitä harrastetaan yleensä vain lumella. Lajina moottorikelkkailu on kasvattanut suosiotaan erityisesti viime vuosina. Moottorikelkkailu on toki harrastettu jo vuosikaudet, mutta ei vielä siinä määrin miten sitä tänä päivänä harrastetaan. Moottorikelkkoja on alkanut esiintyä talvisin aina vuodesta 1920 lähtien, eli ihan upouudesta harrastuksesta ei siis ole kyse. Moottorikelkkailu on pääasiassa hupia, mutta sen avulla kerätään myös erilaisia kokemuksia. Kokemuksia kerätään mahtavasta luonnosta tai itse ajamisesta, moottorikelkalla ajaminen on todellista vauhdin hurmaa. Moottorikelkkoja käytetään myös monissa loma- ja urheilukeskuksissa talvisten töiden apuvälineenä. Moottorikelkalla ajellaan erilaisia vaellusreittejä puhtaaksi tai niillä ajetaan latu-uria, niin lyhyitä kuin pitkiäkin reittejä. Moottorikelkoilla kuljetetaan painavia tavaroita, varsinkin jos sen perään liitetään jonkinlainen reki. Moottorikelkka on siis oivallinen ja voimakas apuväline monissa toimissa. Moottorikelkkailussa järjestetään myös vuosittain kilpailuja, joissa tarkoin vartioiduilla alueilla ajetaan kilpaa.

Moottorikelkkareittejä Suomessa on runsaasti. Reittejä on kertynyt viime vuosina kaikkiaan jo yli 20 000 kilometriä, mikä on huima määrä. Reittejä on ympäri Suomea. Ehkä parhaat reitit ovat kuitenkin Suomen Lapissa, missä on paljon vapaata tilaa ajella ja kurvailla. Tämä on tietysti makuasia ja vastaus voi muuttua kysyttävän henkilön mukaan. Joka tapauksessa monet matkustavat Suomen Lappiin nauttimaan maisemista ja ottavat joko oman kelkkansa mukaan peräkärryyn tai vuokraavat paikan päällä kelkan lomansa ajaksi. Moottorikelkkoja vuokrataan nykypäivänä suuret määrät eri lomakeskuksissa, koska laji on todella kasvattanut suosiotaan. Moottorikelkalla voi lähteä seikkailemaan tunturin juurille ja metsiin, niillä pääsee näkemään luontoa eri tavalla kuin esimerkiksi kävellen. Moottorikelkalla pääsee sen vauhdin takia näkemään enemmän kuin hiihtämällä, jossa vauhti pysyy usein suhteellisen verkkaisena.

Missä moottorikelkalla on hyvä ajaa?

Missä moottorikelkalla on hyvä ajaa?

Moottorikelkkaa ei voi ajaa kuka tahansa henkilö. Moottorikelkka on painava kapistus, joten jo senkin takia sitä ei saa kuka tahansa ohjastaa. Vähimmäisikä kelkkailijalle on 15 vuoden ikä. On myös hyvä ottaa huomioon, että kelkkailijalle tulisi olla suoritettuna niin sanottu T-luokan ajokortti, jos kelkkailija haluaa ajella virallisilla kelkkareiteillä tai ylitellä maanteitä. Säännökset kannattaa siis ehdottomasti tarkistaa ennen matkaan lähtöä, ettei kesken matkan tulisi mitään lakiin liittyviä ongelmia. Kannattaa myös huomioida, että kypärä on pakollinen varustus niin moottorikelkan kuljettajalle kuin mukana matkustavillekin.

Moottorikelkalla ei voi ajaa ihan missä tahansa. Itse moottorikelkkakin asettaa jo kokonsa puolesta rajoituksia. Kokonsa vuoksi moottorikelkkailu vaatii tilaa, jotta sillä voi liikkua vapaasti pelkäämättä puihin tai muihin esteisiin törmäämistä. Parhaiten moottorikelkalla pääsee liikkumaan esimerkiksi järven jäällä, kun jää on tarpeeksi paksua. Järven jäällä on yleensä hyvin tilaa ajella vapaasti eikä reitillä tule yleensä yllätyksiä vastaan. Metsistä löytyy myös hienoja reittejä, jotka soveltuvat moottorikelkkailuun. Metsissä yleensä raivataan kesän ja kevään aikana valmiiksi alustoja moottorikelkkailua varten, esimerkiksi puita, pensaita ja juuristoa poistetaan.

Moottorikelkalla ei lain puolesta voi ajaa missä itse haluaa, vaan kelkkailijan on tiedettävä, tai paremmin sanoen, itse otettava selvää siitä, että missä on luvallista ajaa. Osa metsäreiteistä saattaa olla myös maksullisia. Metsähallitus pitää yllä jonkinlaisia epävirallisia moottorikelkkareittejä ja nämä reitit ovat usein maksullisia. Ei siis kannata lähteä suinpäin ajelemaan, ettei kelkkailu kävisi kukkaron päälle sakon muodossa. Moottorikelkalla ei ole luvallista ajella maanteillä tai jalkakäytävillä. Moottorikelkka on toki nopealiikkeinen kapistus, mutta sitä ei ole tarkoitettu liikenteeseen. Moottorikelkan ulkoinen olemuskin jo kertoo, että se on tarkoitettu metsäreiteille tai muille soveltuville väylille, jossa ei ole muunlaista liikennettä. Ei siis kannata lähteä kokeilemaan taitojaan minne sattuu, koska siitä voi syntyä kauaskantoisia seuraamuksia. Järki kannattaa ehdottomasti pitää päässä tässäkin lajissa!