MATTI NYKÄNEN

Matti Ensio Nykänen, syntynyt Jyväskylässä 17. heinäkuuta 1963. Kukapa suomalainen ei tuntisi tuota nimeä? Viisinkertainen olympiamitalin voittaja, kaksinkertainen ‘Suomen turhin julkkis’, moninkertainen kohuotsikoiden päähenkilö. Kuultuaan Nykäsen nimen toisia alkaa naurattamaan hokien tuttuja lausahduksia kuten “fifty-sixty”, “elämä on laiffii” ja “ehkä otin, ehkä en”, toisille iskee myötähäpeä. Jotkut muistavat Matin hänen menestyksekkäästä urheilu-urastaan ja lukuisista , jotkut taas hänen rikostuomioistaan. Nykänen on olympiavoittojensa jälkeen kokeillut laulajan uraa, näyttäytynyt useissa ohjelmissa, omassa dokumentissaan ja teatterissakin, esiintynyt postimerkissä, saanut nimikkohyppyrimäen, ollut ehdokkaana eduskuntavaaleissa sekä kirjoittanut kirjan ja ollut keskeinen henkilö lukuisissa muiden kirjoittamissa kirjoissa. Matilla on takanaan neljä ex-vaimoa ja hänellä on kolme lasta kolmen naisen kanssa. Nykyään hän asuu aviopuolisonsa Pia Talonpojan kanssa Lappeenrannan Joutsenossa

Urheilu-ura

 

Matti Nykänen voitti ensimmäisen mäkihypyn maailmanmestaruuskilpailunsa vuonna 1981. Saman vuonna hän saavutti myös ensimmäisen Suomen-mestaruutensa aikuisiällä, junnukisoista hänellä toki oli voittoja jo takana. Vuonna 1983 Nykänen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon sekä ansaitsi pronssia lentomäen MM-kisoissa. Vuonna 1984 tuli ensimmäinen olympiakulta Sarajevon olympialaisissa kilpaillessaan suurmäessä. Saman vuoden normaalimäessä Nykänen saavutti olympiahopeaa. Myös vuonna 1984 Matti hyppäsi joukkuemäen MM-kisojen Suomen joukkueessa, joka voitti MM-kultaa. Vuosien 1984-1985 aikana Matti Nykänen saavutti aina uuden ja uuden maailmanennätyksen, yhteensä neljä kertaa 191 metrisellä parhaalla hypyllään. Vuonna 1985 hän jälleen voitti yhdessä joukkuemäen tiiminsä kanssa MM-kultaa Seefeldin MM-kisoissa, sekä saavutti suurmäessä MM-pronssia. Saman kauden aikana Nykäsestä tuli lentomäen maailmanmestari ja maailmancupin voittaja. Loppuvuodesta hänet palkittiin Suomen vuoden urheilijaksi. Seuraavana vuonna (1986) Nykänen saavutti vielä kerran MM-pronssia, mutta voitti jälleen maailmancupin. Vihdoin seuraavalla kaudella Nykänen sai Obestdorfin MM-kilpailussa parannettua jo lähes perinteisen pronssisijoituksensa MM-hopeaksi. Samana vuonna Suomen joukkuemäen tiimi, jossa Nykänen edelleen hyppäsi, saavutti jälleen MM-kultaa. 80-luvun loppupuolella Nykänen voitti Keski-Euroopan mäkiviikon sekä kolme olympiakultaa Calgaryn olympialaisissa. Maailmancupeja, MM-pronsseja ja joukkuemäen MM-kultaa sekä Vuoden urheilija -palkintoja tuli samaan aikaan edelleen muutamia. 90-luvun vaihdettua Matti Nykäsen urheilu-ura oli jo saavuttanut huippunsa ja oli jyrkästi laskussa.

Olympiavoittojen jälkeistä aikaa

 

Olympiavoittojen jälkeistä aikaa

Matti Nykänen näyttäsi toistaiseksi olevan ainut, joka on voittanut viisi suurinta mäkihypyn saavutusta vähintään kerran henkilökohtaisella tasolla. Siis olympiakullan, maailmanmestaruuden, lentomäen maailmanmestaruuden, maailmancupin kokonaisvoiton sekä mäkiviikon kokonaisvoiton. Hänet on myös valittu Parhaaksi suomalaisurheilijaksi, menestynyt hyvin Vuosikymmenen parhaan urheilija -kilpailussa (12. sija), saavuttanut Vuoden jyväskyläläinen -tittelin ja tullut useampaan otteeseen valituksi Suomen turhimpana julkkiksena. Nykäsen ura olympiavoittojensa jälkeen on yhtä kaksisuuntaista, kuin hänen saavutuksensakin. Toki 2000-luvun loppupuolen veteraanikisoissa Nykänen palasi mäkihypyn pariin osallistuen niin SM- kuin MM-kilpailuihin. Hän jopa menestyi suhteellisen hyvin näissä kisoissa. Muutoin Nykäsen myöhäisempi urapolku on painottunut hyvin pitkälti laulamiseen ja levyttämiseen, sekä oman surkuhupaisin epäonnensa nojalla erilaisiin ohjelmiin osallistumiseen. Keskeisin teema Nykäsen julkisuudessa on ollut hänen erittäin epävakaat avioliitot, joita on ollut kuusi – viiden eri naisen kanssa. Myös Nykäsen lukuisat vakavat rikostuomiot ovat järkyttäneet kansaa. Nykänen on hionnut poliittista uraansa olemalla ehdokkaana vuoden 1985 Turun läänin eteläisessä vaalipiirissä Suomen Maaseudun Puoleen edustajana. Vuonna 1996 Nykänen valittiinkin Perussuomalaisten listalta Uuraisten kunnanvaltuustoon, jossa hän istui vuoteen 1998 saakka. Vuonna 2006 julkaistiin ensimmäinen Nykäsestä tehty elokuva – Matti – ja vuonna 2012 tositelevisiosarja Nykäsen Matti alkoi pyörimään. Jälkimmäisessä Nykänen esiintyi itse itsenään.