Luistelu

Luistelu on jäällä tapahtuvaa liikuntaa, jossa käytetään lajiin tarkoitettuja kenkiä eli luistimia.

Luistimissa on joko irrotettavat tai kiinteät terät jalanpohjissa, joka mahdollistaa jäällä sulavan liukumisen. Perus luistimia on kahdenlaisia, jotka ovat hokkarit ja taitoluistimet. Hokkarit ovat tukevammat ja suojaavat nilkkaa, kun taas taitoluistimet ovat kevyet ja niillä on helppo liikkua sulavasti. Vähän erikoisemmat luistimet ovat taas pika- ja matkaluistimet. Pikaluistimissa luistimen terä on hieman pidempi. Tämä mahdollistaa pidemmän ja tukevamman potkun, jolloin vauhtia saa kerättyä jopa kovassakin vauhdissa. Matkaluistimissa on taas irrotettavat terät, jotka irrottamalla luistimesta saa helposti muunnettua retki kengiksi. Luisteleminen voi olla aluksi hankalaa, mutta siihen pääsee nopeasti mukaan, kunhan rohkenee vain yrittää. Tilan käytöllä ja perus potkulla pääsee jo pitkälle. Luistelemaan opetetaankin jo hyvin varhain, jo alakoulun ensimmäisellä luokalla laitetaan luistimet jalkaan. Laji onkin erittäin suosittu ja monessa urheilulajissa luistelu on ensisijaisen tärkeää.

Luistelu liikuntana.

Luistelu on erittäin hyvä liikkumismuoto. Se kehittää tasapainoa, lihaskuntoa ja kestävyyskuntoa. Tämän vuoksi se on mainio terveysliikunnan muoto. Luistelu onkin erittän virkistävää liikuntaa, jossa lihaskunto kehittyy aivan huomaamatta. Luistella voi monella eri tavalla jopa apuvälineitä käyttäen, oman osaamis- ja halukkuustason mukaan. Luistelu on myös siitä hyvä laji, että sen voi aloittaa minkä ikäinen tahansa oman osaamistason mukaan. Ei kun luistimet jalkaan ja jäälle

Urheilulajit

Kuten aiemmin mainitsin, luistelua tarvitaan moneen eri urheilulajiin. Yksi niistä on jääkiekko, jossa pelaaja yrittää joukkueena saada mustan kiekon vastustajan maaliin. Tätä toimenpidettä vaikeuttaa maalivahti, jonka tehtävä on pysäyttää vastustajan kiekko ennen kuin se uppoaa maaliverkkoon. Jääkiekko on yksi Suomen suosituimmista luistelu lajeista, josta on halutessaan mahdollista tehdö jopa ammatti. Siitä saa mukavasti myös rahallista palkkaa. Toinen melko suosittu luistelulaji on taitoluistelu, jossa sovelletaan ennalta opeteltu performanssi yleisön edessä mahdollisimman taitavasti ja sutjakkaasti. Taitoluistelussa on neljä muotoa yksinluistelu, pariluistelu, jäätanssi ja muodostelmaluistelu. Luistelun extremelajeihin mukautuu alamäkiluistelu, jossa lasketaan kaukaloon tai mäkeen tehtyä luistinrataa. Radalla on myös usein kaarteita ja hyppyreitä, joka tekee siitä entistä enemmän extremeä. Tässä luistelun muodossa radalla on useampi luistelija samaan aikaan, joten törmäyksiä tapahtuu usein. Tämä luistelulaji onkin kaikista vauhdikkain ja vaarallisin. Neljäs mainitsemisen arvoinen luistelulaji on pikaluistelu, jossa kaksi luistelijaa luistelee kilpaa soikion muotoisessa radassa ennalta määrätyn matkan. Pikaluistelu on ennen kaikkea tekniikkalaji ja vaatii todella hyvää pitkäjänteisyyttä. Pikaluistelu onkin myös erittäin arvostettu olympialaji.

Luistelu luonnossa

Kaikista virkistävin ja mukavin luistelu muoto on kuitenkin luonnonjäillä luistelu. Luonnossa luistelu onkin mikä parhain apu stressin lievitykseen  ja oman ajan haalimiseen.

Luistelu luonnossa

Suosituimmat luonnossa luistelun muodot ovat matka- ja retkiluistelu. Retkiluistelu on elämys luistelua, jossa  mukana on yleensä ryhmä. Retkiluistelija saa nauttia kauniista luonnosta ja voi luistella ihan minne haluaa, kunhan tietää, että jää kestää. Matkaluistelulla tarkoitetaan luistelua luonnonjäillä, johon on ennalta tehty radat. Tämä luistelunmuoto sopii hyvin kunnon kohottamiseen, koska radat ovat usein hyvin hoidettuja ja monta kilometriä pitkiä. Tästä muodosta on myös kilpailumuotona tunnettu maratonluistelu, johon kuka vain innokas matkaluistelija voi osallistua. Luonnossa luistelijan pitää kuitenkin muistaa oikeanlainen varustus. Jos aikoo lähteä luontoon luistelemaan kannattaa ainakin ottaa mukaan naskalit, jääsauva, vaihtovaateet vedenpitävästi repussa, heitto ja pelastusköysi ja tietoa jään laadusta ja mahdollisista luistelu paikoista. Tärkeää on myös pukeutua kunnolla, joka tekee luonnossa luistelemisesta paljon mukavampaa.