KESKIYÖN MESSU

Midnight Mass eli keskiyön messu, jouluyön messu tai enkelten messu on kristinuskonnollinen tapahtuma, jota perinteisesti vietetään jouluaaton keskiyöllä. Kun jouluaatto vaihtuu joulupäivään, kristityt pitävät jumalanpalveluksen, jossa juhlistavat Jeesus Kristuksen syntymää. Yleensä messu alkaa sillä, että seurakunta lukee enkelin viestin eli ”Tänään on teille syntynyt Vapahtaja” -puheen. Monet kristityt pitävät tapahtumaa yhtenä joulunvieton tärkeimpinä osina. Myös monet ihmiset, jotka muutoin osallistuvat hyvin vähän kristillisiin tapahtumiin osallistuvat tähän joulunvieton päätapahtumaan. Keskiyön messua seuraa yleensä joulupäivän jumalanpalvelus, joka tunnetaan myös nimeltä kansan messu. Silloin kiitetään Jumalaa siitä, että hän antoi poikansa Jeesuksen tulla ihmiseksi ja veljeksemme, jonka ansiosta ihmisistä tuli Jumalan lapsia.

Historia

Keskiyönä pidettävä jumalanpalvelus sai alkunsa Jerusalemissa, Israelissa 4. vuosisadalla (vuosina 301 – 400 jälkeen ajanlaskun alkua). Silloin kristitty nainen nimeltä Egeria havaitsi tapahtuman 5. tammikuuta – joulua vietettiin vielä 6. tammikuuta, sillä länsimainen päivämäärä 25. joulukuuta ei ollut vielä rantautunut itään. Perinnettä alettiin noudattamaan lännessä vuonna 430 paavi Sixtus III:n hallinnan aikana Basilica di Santa Maria Maggioressa. Tähän aikaan ainoastaan paavi sai vetää joulupäivän messun. 12. vuosisataan mennessä kaikille papeille oltiin myönnetty lupa toimittaa messuja, joka mahdollisti myös keskiyön messun leviämisen. Ainokaisena ehtona oli, että jumalanpalvelukset pidettiin asianmukaisina aikoina: keskiyönä, aamunsarastuksena ja päivänvalon aikaan.

Kirkkokunnat

Suomessa evankelis-luterilainen kirkko on omaksunut keskiyön messun osaksi suomalaisen joulunvieton jumalanpalvelusta, vaikka tapahtuma perinteisimmin kuuluu katolilaisen kirkon juhliin. Roomalaiskatolilaiset viettävät useimmiten keskiyön messua, ja tapahtuma ei ole yksinomaan joulun jumalanpalvelus. Muun muassa pääsiäisenä vietetään myös keskiyön messua. Nykypäivänä esimerkiksi Ranskan Lourdesissa – roomalaiskatolisten pyhänä paikkana pitämä pyhiinvaelluskohde – pidetään keskiyön messuja vaihtelevasti ympäri vuoden niin juhlapyhien kunniaksi kuin erikoistapahtumien aikana. Tosin keskiyön messun ajankohta saattaa nykyään olla tuntia ennen keskiyötä tai joskus jopa aiemmin. 2009 vuodesta alkaen paavi on pitänyt joulumessun kello 22:00 CEST (Keski-Euroopan kesäaika). Tästä johtuen keskiyön messusta puhutaan nykyisin nimityksellä Mass during the Night eli messu yön aikana tai yön aikana pidettävä messu. Keskiyön messu -nimitystä säästetään niille jumalanpalveluksille, jotka oikeasti pidetään keskiyöllä. Anglikaaninen kirkkokunta pitää perinteisesti joulumessunsa kello 23 tai 23:30. Juuri ennen keskiyötä lauletaan joululauluja perinteisen messun sijaan. Tästä ei kuitenkaan käytetä nimitystä keskiyön messu vaikka tapahtuma on hyvin samankaltainen. Metodistit eivät vietä perinteistä keskiyön messua, ja heidän uskontokunnassaan joulumessuperinteet oat hyvin vaihtelevia. Jotkut pitävät omanlaisensa keskiyön messun kello 23:00, jonka päätteeksi kello 24:00 soitetaan kirkonkelloja. Itämäiset kristityt eivät myöskään vietä perinteistä keskiyön messua. Kuitenkin heillä vietetään jouluaaton yönä ’koko yön jumalanpalvelusta’, joka on ortodoksisen kirkon kokoontuminen, jota yleensä vietetään aina pyhän eli sunnuntain aattona sekä suurten liturgisten juhlien aikaan. Koko yön jumalanpalvelukseen sisältyy myös aamuhartaus, ja silloin harjoitetaan erilaisia keskiyöhön liittyviä rukouksia ja siunauksia. Luterilaisten omaksumaa keskiyön messua pidetään yleisesti vain yhtenä osana laajempaa joulun/jouluaaton jumalanpalvelusta. Keskiyön messu ei siis ole luterilaisessa uskontokunnassa se varsinainen joulujuhla vaan osa kokonaisvaltaista joulumessua.

Monissa maissa vietetään erilaisia muunnelmia keskiyön messusta. Espanjassa on oma versionsa nimeltä Misa del Gallo. Puolassa vuorostaan vietetään Pasterka-tapahtumaa. Yhdistyneen kuningaskunnan Walesissa juhlitaan tapahtumaa nimeltä Plygain, ja monessa eri maassa kristityt osallistuvat uudenvuodenaattona tilaisuuteen nimeltä Watchnight service. Kaikki tapahtumat eivät myöskään ole yksinomaan uskonnollisille suunnattuja, sillä esimerkiksi Suomessa kaikki ihmiset ovat erityisen tervetulleita joulukirkkoon ilman, että ovella erikseen kysytään uskontokunta.