HIIHTO

Hiihto alun perin kehitettiin keinona päästä talviolosuhteissa paikasta A paikkaan B. Isovanhempien toteamukset tyyliin ”silloin kun minä olin nuori, hiihdettiin kouluun…” pitävät siis tietyllä tapaa paikkansa. Lumisessa maastossa ja etenkin syrjäisissä paikoissa ainoa tapa edetä ripeään tahtiin kovan lumisateen jälkeen on ollut suksin. Toki edelleen hiihtoa käytetään tapana liikkua luonnossa talvisin, mutta nykyään se on pikemminkin liikuntamuoto useineen alalajeineen. Hiihdon on sanottu olevan suomalaisiin sisäänrakennettu perinne siinä, missä sauna ja sisukin. Oletko koskaan miettinyt, milloin suomalainen oppii hiihtämään? Kukaan ei muista varsinaisesti oppineensa lajia mutta kaikki sen osaavat. Monet mieltävät hiihdon Suomen kansallislajiksi, tosin todellisuudessa kansallislajimme on pesäpallo. Mikäs sen parempaa, kuin raikkaassa ilmassa koko kehon liikuttaminen samalla nauttien Suomen upeista talvisista maisemista. Lähes 8 kuukautta kestävä talvi tuo positiivisiakin puolia: maassamme on täydelliset hiihto-olosuhteet.

Positiivisia terveysvaikutuksia

Positiivisia terveysvaikutuksia

Hiihdon kerrotaan alentavan verenpainetta ja vähentävät sepelvaltimotautiin sairastumisen riskiä. Kestävyysliikunta tekee sydämelle erityisen hyvää. Samalla hiihto kehittää jalka- ja käsilihaksia, keskivartaloa sekä selkää. Se onkin heti uinnin jälkeen yksi kokonaisvaltaisimmin koko kehoa treenaavista lajeista. Hiihto sopii kaiken ikäisille sekä myös esimerkiksi nivelvammoista kärsiville, sillä siinä ei tarvitse hyppelehtiä, ei koeta kovia iskuja eikä se erityisesti rasita mitään tiettyä kehonosaa tasaisten ja sulavien liikesarjojensa ansiosta. Hiihdossa nopeus ei ole olennaisinta vaan rauhallinen ja pitkäkestoinen harjoittelu, jossa syke pysyy kokoajan hieman koholla. Näin hiihdosta saa parhaan kuntoa kohentavan kokemuksen.

Yllä oleva koskee luonnollisesti maastohiihtoa. Toki rinteitä laskiessa vauhtia vaaditaan ja tekniikkakin on erilaista. Suomessa harrastetaan useimmiten vapaalaskua eli vapaamuotoista alastuloa mäessä (vrt. esim. pujotteluhiihtolajit). Lasketteluhiihto rantautui Suomeen Norjasta, jossa laji keksittiin 1800-luvulla. Toisin kuin maastohiihdossa esimerkiksi nopeuslasku on korkean intensiteetin ja lyhyiden voimaspurttien laji, jossa pyritään saavuttamaan mahdollisimman korkea nopeus rinnettä laskiessa. Nopeudet usein hipoo 200 kilometriä tunnissa. Tämä on pikemmin taitolaji kuin kestävyysharjoittelua, ja taitohiihtoa harrastavan olisikin hyvä kohentaa kuntoaan ja peruskestävyyttään hallitsemalla maastohiihto ennen muiden lajien harjoittamista. Itse asiassa lasten kanssa työskentelevät hiihto-opettajat ovat kertoneet keskeisimmäksi asiaksi, joka saa nuoret aloittelevat hiihtäjät kyllästymään lajiin on suoraan rinteeseen viemisen – hekin suosittelevat ensiksi harjoittelemaan hiihtoa tasaisella maalla, jotta tottuu suksiin ja oppii liikkumaan sukset jalassaan. Lapsen on myös opittava kaatumaan ilman, että hyvää tarkoittava vanhempi käy sen ’pelastamassa’. Aloittelevien hiihtäjien on opittava selviytymään myös kaatumisista oma-aloitteisesti, sillä hiihdosta ei tule mitään ellei osaa ensinnäkin irrottaa ja kiinnittää suksiaan itse. Suomesta löytyy lukuisia hiihtoseuroja lähes kaiken ikäisille ja tasoisille harrastajille. Hiihtoa harrastaakin yli 800 000 suomalaista. Myös Suomen hiihtoliitto vahvistaa, että avain hiihdon osaamiseen on hyvä tekniikka, ja lajin mielekkyys sen kun lisääntyy taitojen karttuessa – joten ei kannata luovuttaa heti alkumetreillä, jos laji tuntuu haastavalta! Kyseessä on siis Suomen Hiihtoliitto ry, joka kuuluu Kansainvälisen Hiihtoliiton jäsenjärjestöihin ja joka toimii valtakunnallisena kattojärjestönä kaikille Suomessa harrastettaville hiihtolajeille. Järjestö on toiminut itsenäisesti vuodesta 1931, mutta jo ennen sitä osana Suomen Valtakunnan Urheiluliittoa (SVUL) sekä eri nimellä. Vuodesta 1908 Suomella on ollut jonkinlainen oma hiihtoliitto.

Hiihto on onnistunut pitämään asemansa yhtenä Suomen suosituimmista lajeista niin hyötyliikunta-, retkeily- ja kilpaurheilumuotona useista doping-skandaalista ja talouteen liittyvistä epäselvyyksistä huolimatta. Kun mikä tahansa laji on suuresti esillä maassamme ja mediassamme tulee aina sen tuomia juoruja ja skandaaleja esille. Todellisuudessa nämä asiat voisivat koskea ketä tahansa ja minkä tahansa lajin edustajaa, eikä niiden takia kannata jättää hiihtoa huomioimatta tai kenties kokeilematta.