Elämää pohjoisessa

Tuhansien järvien maana tunnettu Suomi on myös pinta-alaltaan pitkä, yli 1000 km eteläkärjestä pohjoisimpaan kolkkaan. Meitä suomalaisia on tällä hetkellä n. 5,5 miljoonaa, joka tarkoittaa sitä, että väestötiheys yhdellä neliökilometrillä on 18 ihmistä. Se on yksi Euroopan vähäisimmistä. Pääkaupunkiseudulla asuu eniten väkeä, yli miljoona, kun taas pohjoisessa väestötiheys on vain kaksi ihmistä per neliökilometri. Mikä saa ihmisen asumaan syrjäisillä seuduilla?Suomen Lappi on yksi osa pohjoisinta Fennoskandiaa ja kattaa kolmanneksen maamme pinta-alasta. Alueen elinkeinoihin kuuluvat perinteisesti porotalous, metsästys ja kalastus, sekä kasvavana toimintana matkailu ja sen palvelut. Moni onkin muuttanut pohjoiseen matkailualan työn perässä ja jäänyt sille tielle. Rovaniemi tunnetaan Lapin ”pääkaupunkina” ja on monelle turistille tuttu viimeistään yhteyksistä Joulupukkiin. Joulupukki ja hänen pajansa onkin suurin vetonaula, joka kerää turisteja Lapin seudulle ympäri maailmaa. Brittien ja intialaisten jälkeen seuraavaksi eniten kävijöitä saapuu eri puolilta Aasiaa. Myös australialaisten määrä on selkeässä nousussa.Aasiassa Lappi-innostus on kova. Heitä Suomeen vetää luonto ja hiljaisuus. Sen ymmärtää, sillä vilinä ylikansoitetuissa kaupungeissa rasittaa. Japanilaiset kiinnostuivat maastamme jo parikymmentä vuotta sitten. Kiinalaiset taasen ovat suhteellisen kielitaidottomia ja tarvitsevat enemmän opastusta ihan kädestä pitäen. Kyltit ja ohjeet tulee olla kiinaksi, harva puhuu edes englantia. Omatoimimatkailukin on suosiossa, kiinalaiset saapuvat iäkkäämpinä ryhminä.

Pulaa työntekijöistä

Lapissa avautuu uusia työpaikkoja jatkuvasti, mutta aluetta vaivaa pula tekijöistä. Syynä tähän on voimalla kasvava turismi. Uusiin yrityksiin palkataan väkeä, mutta myös vanhat yritykset kaipaavat työntekijöitä eläkkeelle jäävien tilalle. Ongelmana on sekin, ettei työpaikkojen vaatimukset täsmää työpaikkaa hakevien osaamisen kanssa. Väki on ikääntynyttä ja määrä laskee, kun lapsia ei synny. Nuoriso ajattelee, että elämää on vain isommissa kaupungeissa. Tähän vaikuttaa myös Lapin vähentyneet opiskelupaikat.

Lapin henki

Kuitenkin työpaikan saamisen ohella ihmisiä kiehtoo juurikin Lapin seikkailuhenkisyys, sekä halu löytää oma suuntansa. Toisessa päässä maata on pakko pärjätä itsekseen ja opetella uusi tapa elää. Rauhallinen elämäntyyli pohjoisessa säästää rahaa ja hermoja. Joka paikassa ei ole pakko käydä. Arki Lapissa on sitä, mitä etelän ihmiset tulevat lomillaan etsimään. Luonto läsnä koko ajan. Kesällä aurinko ei laske ollenkaan ja talvella pimeyttä riittää ympäri vuorokauden.

Plussat ja miinukset

Elo pohjoisessa on etelään verrattuna edullisempaa, sillä turhia kuluja ei synny heräteostoksista tai ravintolakäynneistä. Oman talon ja tontin saa hankittua sivummalta suhteellisen pienellä summalla. Isojen hiihtokeskusten lähellä vuokra-asunnot ovat hintavampia. Kuten jo on tullut ilmi, Lapissa riittää töitä tekevälle, mutta töihin pääseminen vaatii melkein aina auton. Julkisia kulkuvälineitä ei ole. Välimatkat ovat pitkiä pelkästään kauppaan pääsyyn. Kilometrejä kertyy ja polttoainetta kuluu huomattavasti. Suuremmissa kylissä ja kaupungeissa palvelut ovat vielä lähellä, syrjemmällä seuduilla ei.Lapissa palveluita on alettu keskittää, jolloin matka vaikkapa synnytyssairaalaan saattaa olla kevyet 400 kilometriä. Usein raskaana olevia naisia neuvotaan muuttamaan lähempänä synnytystä väliaikaisesti Rovaniemelle. Utsjoelta taas on lähimmälle pankkiautomaatille Inariin 130 kilometriä ja Ivalon apteekkiin 160 kilometriä. Kuulostaa hurjalta, etenkin jos on tottunut, että matkat on korkeintaan samat metrimääräisinä.

ole valmis lumiin

Silti Lappi vetää puoleensa niitä ihmisiä, jotka ovat valmiita vaativimpiin olosuhteisiin saadakseen omaa rauhaa. Lapin ihmiset ovat kuitenkin helposti lähestyttäviä, joten halutessaan uusia ystäviä löytyy kyllä. Luontoon liittyviä harrastuksia on mitä jakaa tutun kanssa. Lisäksi pohjoisessa asuvat ymmärtävät, ettei aina tarvitse selvitä itsekseen. Varustautuminen on kaiken a ja o. Auton tankkaamista ei parane jättää viime tippaan, sillä apua voi joutua odottelemaan tovin. Kerrospukeutuminen kunniaan ja autossakin voi säilyttää makuupussia sekä ylimääräistä vaatekerrastoa.