ARCTIC RESORT: KYLMYYSTURISMI

Kun puhutaan lomasta – ainakin rentouttavasta sellaisesta – silmissä vilisee useimmiten kuvat valkoisista hiekkarannoista ja kirkkaasta sinisestä merestä tai flirttailevasta allaspojasta, joka tarjoilee raikastavaa mojitoa pienen sateenvarjokoristeen kera.  Matkailu kiinnostaa Y-sukupolvea huomattavasti enemmän kuin aiempia sukupolvia, ja heidän ilokseen lentomatkustus kaukomaihin on edullisempaa kuin koskaan. Onneksemme on myös Z-sukupolvi, joka pitää huolen hiilijalanjäljestämme tiedostamalla, että lentäminen saastuttaa. Sillä välillä hieman vanhemmat reissaavat reppu selässä ympäri Aasiaa useita kuukausia kerralla ja keski-iän jo ylittäneet, mahdollisesti eläkkeellä olevat karavaanaavat koto-Suomessa nauttien järvistämme ja itikoistamme – siis he, joilla ei ole omaa osaketta tai loma-asuntoa Espanjan aurinkorannalla. Vitsit sikseen, ideaalinen loma on varmasti yleisesti ottaen jokin edes astetta lämpimämpi maa, kuin Suomi, ellei harrasta nimenomaan esimerkiksi talviurheilua. Sama pätee myös heihin, jotka asuvat valmiiksi hieman lämpimissä maissa. Suosituimmat lomakohteet ovat jo vuosien ajan olleet sellaiset, joissa on lämmintä. Mutta tuoreena uutuuksena on noussut suosioon kylmyysturismi – turismi, joka perustuu juurikin kylmyyteen. Kylmemmät maat ovat osanneet hyödyntää markkinaraon sekä ihmisten rakkauden kaikkea jouluista kohtaan. Onhan jo aikoja nautittu joulumarkkinoista ja tosiaan niistä hiihtoreissuistakin, mutta kylmyysturismi painottuu juuri sen ympärille, että tehdään spektaakkeli viiden pipon, kolmien sukkien ja toppatakin pukemisesta! Nautitaan lumesta ja sen tuomista mahdollisuuksista ja tehdään asioita, joita ei voisi muualla toteuttaa. Toki Suomea edesauttaa muutenkin lupaukset nähdä muun muassa joulupukki tai revontulet, oikein hyvällä tuurilla molemmat!

Yksi organisaatio, joka on tarttunut tähän hyödyntämisen tilaisuuteen on Kakslauttanen Arctic Resort Lapissa. Majoitusta ja loma-aktiviteetteja tarjoava palvelu kiteyttää kaikki kylmyyteen liittyvät asiat erinomaisen romanttiseksi ja viihtyisäksi lomapaketiksi. Heidän lasi-igluissaan voi kokea lähes taivasalla yöpymisen, ja majoituspalvelu tarjoaa villasukat, pipon ja makuupussin asiakkailleen. Heillä on jopa ohjeet, kuinka pysyä lämpimänä lasi-iglussa, ja he suosittelevat vain yhtä kerrosta lämpökerrastoa yövaatteiden alle. Asiakkaat parveilevat Arctic Resortille lomalle nauttimaan kylmästä luonnosta, kaamoksesta ja revontulien toivossa. Tätä paikkaa mainostetaan ”maailman lumoavimpana arktisena lomakeskuksena” – ja mainonta toimii! Toki paikkaa on kehuttu yhdeksi maailman parhaaksi paikaksi nähdä revontulet, mutta luonnollisesti niiden näkemistä ei voi taata eikä ne missään nimessä ole ainoa syy, miksi ihmiset matkaavat Suomen pohjoiseen. Itse kukin voi myöntää, että villasukat jalassa lämmittely takkatulen äärellä kaakaokupposen kera, kun ulkona loistaa lumilyhyt ja kirkas valkoinen maisema kuulostaa unelmaiselta. Lienee sitten mainonnasta kiinni, mutta ei olisi välttämättä helppo ratkaisu päättää romanttisen puumökkinäkymän ja edellä mainitun allaspoika-kohtauksen välillä. Ja jos kotimaisemana toimii saasteinen suurkaupunki tai ainaisen liikenneruuhkan valloittama paikka sitä suuremmalla syyllä voisi haluta matkata rentoutumaan rauhalliseen ja hiljaiseen talviseen luontoon. Monet ulkomaalaiset pitävät ’kylmyyttä’ – joka toteuttaa samalla kaikki romanttiset mielikuvat – samanmoisena nautintokohteena, kuin suomalaiset lämpöisempiä näkymiä.

ARCTIC RESORT: KYLMYYSTURISMI

Sitä ei aina tule ajatelleeksi, miten asuvat tai elävät. Joskus harvoin tulee havaittua ja pohdittua, että onkohan peuran tai poron bongaaminen jollekin toisista olosuhteista tulevalle yhtä eksoottinen tapahtuma, kuin Afrikan safarilla viittä suurta metsästävän suomalaisen kokemus. Eläväthän australialaisetkin  kaiken maailman skorpionien ja käärmeiden äärellä, se lienee niille arkipäivää. Käppäileehän Pohjois-Afrikassakin kamelit teiden reunoille samalla tavalla kuin meillä pomppii peurat tielle (kamelit vaan ovat hieman hitaampia, ja ne osaavat pysytellä siellä teiden reunoilla…). Miksipä joku ei siis voisi matkaillessa nauttia kylmyydestä ja pimeydestä siinä missä mekin nautimme asioista, mihin emme ole kotimaassamme tottuneita. Niinhän on ennenkin todettu, että haluamme sitä, mitä itsellämme ei ole!